Salariu minim mai mare pentru cei cu studii superioare

Salariu minim mai mare pentru cei cu studii superioare

Firmele și ceilalți angajatori din România vor fi obligați să acorde angajaților cel puțin salariul minim pe economie în mod diferențiat, la un nivel superior angajaților cu studii superioare și celor care au o anumită vechime în muncă, potrivit unei ordonanțe de urgență adoptate, vineri, de Guvern.

„Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență care modifică o serie de acte normative, printre care Codul Muncii – Legea nr. 53/2003, și Legea  nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă.

Modificările aduse Codului Muncii vizează crearea cadrului legal pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată prin raportare la criteriile referitoare la nivelul studiilor și al vechimii în muncă.

Prin hotărâre de Guvern se va putea stabili nivelul salariului minim diferențiat pentru anumite categorii de salariați: pentru salariații care sunt încadrați pe studii superioare, precum și pentru cei care au o vechime în muncă peste un anumit nivel” – a informat, vineri, Ministerul Muncii, într-un comunicat remis StartupCafe.

„De asemenea, prin modificările aduse Legii nr. 279/2005 privind ucenicia la locul de muncă, se oferă posibilitatea persoanelor care au absolvit învățământul primar, aflate în  evidențele Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, dar și altor categorii de persoane, de a avea acces la programe de formare prin ucenicie, de nivel 1 (cunoștințe generale și aptitudini de bază).

Scopul măsurii este reducerea urgentă a deficitului de forţă de muncă la nivel naţional, dar și îmbunătățirea cunoștințelor, aptitudinilor și competențelor necesare pentru ocuparea unui loc de muncă. Astfel se vor putea înscrie la cursuri și persoane cu studii primare”, a menționat sursa citată.